Möt ditt Connected CMS: Mattias Lövqvist

”Från hästägare som klipper gräs ekologiskt längs Göta kanal till konferencier som åker runt och recenserar hotell och restauranger i hela Europa”

seoma

I månadens intervju säger vi hej till Mattias Lövqvist som är Head of SEO här på Connected CMS. Mattias är en berest googlefantast som brinner för SEO och kundmöten. Han gillar att delta i diskussioner kring teknik på lunchrasterna men lägger sig platt i Apple vs Microsoft-kriget.

När fick du upp intresset för sökmotoroptimering?
2012 jobbade jag på en byrå som hade kunder som ville synas bättre på nätet, så jag blev den SEO-ansvarige säljaren där. Jag djupdök I Google Webmaster Tools (numera Search Console), gick på seminarier, läste på om sökmotoroptimering och ett oväntat brinnande intresse skapades. Jag höll även i kurser för verksamhetsutvecklare, marknadsföringschefer och adminstrativ personal i hur man profilerar sin verksamhet och utnyttjar resurserna som finns tillgängliga på nätet, t.ex. sökmotorer och företagslistningar som faktiskt används.

Vad är det bästa med SEO?
Det jag gillar med SEO är att man får koppla ihop företags behov att få ut sitt budskap på ett förståeligt sätt med användares behov av information. Användarbeteende på sökmotorer förändras hela tiden, utvecklas, och det gäller då att hänga med. SEO på Connected CMS handlar om att vår avdelning tänker ut och bidrar med relevant innehåll som våra klienters kunder har nytta av, letar efter och har behov för.

Genom en öppen konversation med våra klienter öppnar vi nya vägar och visar att det finns fler perspektiv på en och samma sak. Tillsammans med dem skapar vi innehåll som förtjänar att ranka bra på sökmotorerna och är till nytta för deras kunder. Att vi har information på vår webbplats för att användare enkelt ska kunna hitta oss när de söker efter en webbyrå i Göteborg, Borås eller Borlänge är ett exempel på detta. Det är en win-win att det sedan finns bra information som t.ex. priser, vad som ingår och tips och guider när man väl är kund.

Vad är det roligaste med att arbeta på en webbyrå?
Att träffa alla intressanta kunder. Från hästägare som klipper gräs ekologiskt längs Göta kanal till konferencier som åker runt och recenserar hotell och restauranger i hela Europa. Mångfalden är fantastisk och man får alltid lära sig något nytt, i och med att man hittar lösningar för verksamhetschefer inom princip varenda tänkbar bransch i Sverige och övriga Skandinavien.

Hur är stämningen på jobbet? Känner du av webbyråkänslan?
Ja absolut, vilket är härligt! Det är alltid mycket snack om de senaste tekniska och digitala trenderna. Den klassiska Windows mot Mac diskussionen. Eller i och med den numera mobila standarden: Android vs Apple. Det fungerar alltid att snacka om på lunchen. I slutändan handlar det alltid om tillgängligheten av appar och funktioner som fungerar cross-browser och cross-platform.

Hur ser en typisk arbetsdag ut för dig?
På AdWords och SEO-teamet kan det börja med ett morgonmöte där vi går igenom vad som ska göras under dagen. Därefter går jag igenom mailen, kontaktar kunder och stämmer av de projekt jag arbetar med för tillfället. Jag jobbar med kvalitetsarbete och optimering av aktiva adwordskampanjer, vilket betyder att jag kollar hur deras annonsering på Google går och hur den kan förbättras t.ex. genom att lägga till nya sökord och söktermer, ändra säsongsbetonade annonstexter med mera.

Jag ser också till så att mina kollegor på SEO-avdelningen underhåller de kundkonton de är ansvariga för. De gör ett kanonjobb så jag behöver egentligen inte tjata på dem över huvud taget. Vi har en stark teamkänsla och arbetar även med tekniska supportärenden tillsammans. Jag gillar att mina kollegor alltid kommer med kreativa lösningar för hur SEO-projekt eller Adwordsprojekt kan förbättras.

Vem är personen bakom yrkestiteln?
En kille som har flyttat och rest runt mycket. Jag har bott i Stockholm, pluggat i Umeå, rest runt i Brasilien och lärt mig portugisiska. Nuvarande bostadsort är Falun där jag kör en miljövänlig liten Yaris till kontoret i Borlänge. Jag har en bakgrund inom fotboll och rodd, där jag tagit en del medaljer. Båda sporterna kräver styrka, mentalt och fysiskt, och ett bra samarbete för att lyckas. Det har jag har tagit med mig både privat och i arbetslivet.

Hur tror du webben kommer utvecklas det kommande året?
Webben blir snabbare och snabbare och det krävs en teknisk bakgrund för att kunna optimera allt. Kommunikationen mellan webbutvecklare och designers är viktig, då de tillsammans skapar den ultimata användarvänligheten. Att sidor och innehåll laddas snabbt kommer bli ännu viktigare och mer självklart. Kärnan i användarvänlighet hos oss kommer vara produktioner som tas fram med användaren i fokus samtidigt som systemet är designat för att enkelt kunna utnyttjas fullt ut, utan avancerade tekniska kunskaper.

Apple eller Microsoft?
Båda.

Välkommen till CMS-bloggen!

På CMS-bloggen publicerar vi innehåll för ökad affärsnytta. Vill du utveckla dina kunskaper i Wordpress eller undrar du du vad sökmotoroptimering är för något? Här får du svar.

Vill du vara med och bestämma vad vi tar upp i CMS-bloggen? Hör gärna av dig till cms-bloggen@connectedcms.se.