CMS lär dig WordPress: Lektion 2 – Mediabiblioteket

wordpress-cms

Alla bilder samlade i din hemsidas Mediabibliotek

När du köper en hemsida av oss så byggs den upp i WordPress. I vår WordPresskola så guidar vi dig igenom administrationsverktyget så att du själv kan gå in och redigera din köpta hemsida. Idag ska vi gå igenom Mediabiblioteket i WordPresspanelen och visa hur du laddar upp en bild till biblioteket, hur du utför redigeringar av bilden med mera. Mediabiblioteket, kallad ”Media” i menyn är där alla hemsidans mediafiler ligger samlade, bilder och videor. Härifrån når du alla dina bilder och får en bra översikt över all media som finns på hemsidan.

 

Ladda upp en bild till Mediabiblioteket

För att ladda upp en bild så klickar du på ”Välj filer” (om inte den här rutan syns så klickar du först på Lägg till bredvid Mediabibliotek.) Då kommer dina lokala dokument upp, välj därifrån vilken bild du vill ladda upp. Du kan ladda upp flera bilder genom att markera dem samtidigt som du håller inne CTRL-knappen (Windows) eller CMD-knappen (Mac). När bilderna är färdiguppladdade så hamnar de i mediabiblioteket.

2lardigwordpress-mediabiblioteket

 

Redigera en bild

För att redigera en bild så klickar du på den, då kommer en ruta upp för vald bild Detaljer för bilaga. Klicka sedan på Redigera bild under bilden.

3laddauppbildiwordpress

 

Rotera och vända en bild

Nu kan du göra redigeringar. Här kan du rotera bilden och även vända den vertikalt eller horisontellt. Det här gör du med hjälp av verktygen som finns ovanför bilden. Om du håller muspekaren över ett verktyg så ser du vad det gör, testa dig fram med rotering och vändningar tills du är nöjd. Det här är ett väldigt bra verktyg eftersom bilder från t.ex. mobilen kan vara fotade stående eller liggande (beroende på hur du hållit mobilen) och då kan det hända att de blir felvridna när de laddas upp i Mediabiblioteket.

Beskära en bild

För att beskära en bild fritt klickar du på den och drar för att skapa din markering. Klicka sedan på beskärningsverktyget, det som är längst till vänster i menyn ovanför bilden, för att utföra beskärningen.
Beskär bildförhållande: Bildförhållanden är relationen mellan bredd och höjd. Du kan bevara bildförhållandet genom att hålla nere shift-tangenten under tiden du ändrar storlek. Du kan även använda fältet för bildförhållande för att specificera ett bildförhållande i beskärningen, t.ex. 1:1 (fyrkant), 4:3, 16:9 osv. När du gjort din markering så kan du finjustera den genom att ange storleken i pixlar. Använd beskärningsverktyget på samma sätt som när du gör en fri beskärning. Klicka sedan på spara.

 

4laddauppbildwordpress

5laddauppbildiwordpress

 

Lägga in en bild på en sida

När du vill lägga till en bild du har laddat upp i mediabiblioteket på en sida så går du in under Sidor och väljer sedan den sidan du vill ha in bilden på. Klicka på Lägg till media ovanför den stora textrutan. Då kommer du till pop-up-sidan Infoga media och där väljer du vilken bild du vill lägga in. För att lägga in fler bilder så håller du nere CTRL-knappen (Windows) eller CMD-knappen (Mac) medan du klickar på önskade bilder. I vänsterspalten så kan du välja vilken storlek du vill att bilden ska infogas i, t.ex. miniatyr eller medium. Klicka sedan på Infoga på sida, nu har bilden lagts till på sidan. Vill du ändra storleken på bilden i textrutan så klickar du helt enkelt på den och drar i kanterna. Tänk på att alltid gå nedåt i storleksändring då att förstora en liten bild gör att den förlorar bildkvalité men en stor går alltid att göra mindre. Så om du är osäker på hur stor du vill att bilden ska vara på sidan rekommenderas att alltid importera den i en stor storlek på Infoga på sida. Men ingen fara om du märker att du infogade en för liten bild, då är det bara att lägga in den på nytt. Eftersom bilden ligger i en textruta så raderar du den på samma sätt som du raderar text, du markerar helt enkelt en punkt efter bilden och klickar bakåt tills den försvinner. Alternativt klickar du på bilden så den blir markerad och bara klickar på bakåt-pilen.

6laddauppbildwordpress

7hemsidawordpress

 

Länka en bild

Om du vill att bilden ska vara en klickbar länk så klickar du på den. Då kommer det upp alternativ för bilden, håll muspekaren över dem för att se vad de gör, t.ex. justering. Men det verktyget vi är intresserade av i detta fall för att göra skapa en länk är länksymbolen (kedjan) i det övre verktygsfältet, klicka på den.

9lankabildwordpress

 

Här fyller du i adressen som bilden ska länkas till. Bocka i Öppna länk i en ny flik om du vill att den ska göra det. Om bilden ska länka till en annan sida så klicka på Eller länka till befintligt innehåll. Då kommer en lista upp med alla sidor som du har på din hemsida och så väljer du sidan du vill ska länkas. Klicka sedan på Uppdatera, nu är bildlänken klar! För att spara ändringarna du gjort på hela sidan så klicka på Uppdatera i högerspalten i panelen.

10bildlank

 

Det här var allt för denna gång i vår WordPressskola. Oavsett om du har köpt en hemsida av oss eller ej så hoppas vi att du nu har fått hjälp i WordPress och fått mer koll på bildhanteringen. Alla våra produktioner skapas i WordPress som är mycket funktionellt och användarvänligt. Är du intresserad av att köpa en hemsida av oss?

Lektion 3 av CMS Lär dig WordPress kommer inom en snar framtid, håll utkik här på CMS-bloggen med jämna mellanrum för att hålla dig uppdaterad inom webbvärlden!

Välkommen till CMS-bloggen!

På CMS-bloggen publicerar vi innehåll för ökad affärsnytta. Vill du utveckla dina kunskaper i Wordpress eller undrar du du vad sökmotoroptimering är för något? Här får du svar.

Vill du vara med och bestämma vad vi tar upp i CMS-bloggen? Hör gärna av dig till cms-bloggen@connectedcms.se.