CMS lär dig WordPress: Lektion 1 – En grundläggande överblick

wordpress-cms

Välkommen till CMS lär dig WordPress!

Det här är CMS-bloggens egna WordPresskola som vi kickstartar igång idag. I denna bloggserie så kommer vi att guida dig igenom WordPress. Vi kommer att gå igenom hur man ändrar text, lägger till bilder & videor på sin hemsida med mycket mera. Under seriens gång kommer vi stegvis att gå djupare och mer in på detaljnivå in i WordPressvärlden. Idag är det lektion 1 så i det här inlägget kommer vi att gå igenom några av de mest grundläggande funktionerna i hur du gör ändringar på din hemsida i WordPress. Häng med!

 

Vad är WordPress?

wp2

WordPress är ett lätthanterligt publiceringsverktyg för hemsidor och bloggar; ett content management system för webbplatser om man vill använda mer avancerad terminologi. Översatt till svenska blir CMS: Innehållshanteringssystem. WordPress är inte bara ett av världens mest använda verktyg för att redigera hemsidor utan också ett av världens största innehållshanteringsystem, inom alla kategorier. Ett bra CMS verktyg gör det mycket enklare och mer effektivt för dig att kunna redigera din hemsida. Tänk WordPress som hemsidans underliggande grund som paketerar och sätter ihop helheten till en färdig och fungerande hemsida.

Med WordPress kan du skriva text, lägga in bilder och videoklipp. Sedan publicera innehållet så snabbt som under minuten. Hur snabbt man publicerar och redigerar innehåll i WordPress beror självklart på vana. Det finns även mer avancerade funktioner där man kan designa och redigera hemsidans layout och stil, utan att behöva kunna mycket kod. Klicka på bilderna i guiden för att förstora dem.

 

Översikt

Det här är administrationspanelen i WordPress, som du når via inloggningssidan [dindomän/wp-admin], t.ex. ”www.sofiasbygg.se/wp-admin”. Från huvudmenyn till vänster når du alla olika verktyg. WordPress är mobilanpassat så du kan enkelt redigera din hemsida var du än befinner dig. Logga in på samma sätt som på datorn och du kommer till en mobilversion av administrationspanelen.

panel2

Redigera en sida i WordPress

Hela din hemsida består ju av flera sidor (t.ex. Hem / Kontakt / Om oss / etc.). För att redigera en sida och dess innehåll så går du in på ”Sidor” i huvudmenyn. Då kommer en lista upp med alla sidor som din hemsida innehåller, klicka på önskad sida du vill redigera. Nu är du inne på sidan kan göra dina ändringar i den stora textrutan. När du är klar kan du i högerspalten klicka på ”Förhandsgranska ändringar” för att se hur slutresultatet kommer se ut eller klicka direkt på ”Uppdatera” för att publicera din ändring.

sidaredigera

 

Hur laddar jag upp en bild/video?

För att ladda upp en ny bild som du vill ha på din hemsida så klickar du på ”Media” i huvudmenyn. Sedan på ”Lägg till” och sedan kan du antingen dra filer från en mapp på din dator in i uppladdningsrutan i webbläsaren eller klicka på ”Välj filer” och välj vilket material du vill ladda upp. Bilden hamnar sedan i ditt ”Bibliotek” som du hittar under ”Media”. För att lägga till bilden på en sida går du in på önskad sida (som vi förklarade i förra stycket) och klickar på ”Lägg till media”.

mediafil

 


Ändra menystrukturen

Det finns flera sätt, lättare och svårare, att skapa och hantera en hemsidas meny(er). I denna första grundläggande WordPresslektionen ska vi förklara det enklaste sättet. I denna menystruktur så hamnar helt enkelt varje sida du har publicerat automatiskt i menyn. Detta är smidigt såklart men sidorna kanske inte hamnar i den ordningen du vill ha dem. Och om du skapar en ny sida i ett senare skede så kommer den läggas in längst bak i menyn. Inga problem! I WordPress kan du givetvis ändra ordningen i menyn precis så som du vill ha det. Detta gör du genom att gå in på ”Sidor” i huvudmenyn och sedan undersidan ”Sortera” som ligger under ”Sidor”. Här ser du alla dina sidor och i vilken ordning de ligger i din hemsidas meny. För att ändra ordningen så bara tar du tag i önskad sida och drar den helt enkelt till den plats du vill ha den i menyn. Klicka sedan på ”Spara ändringar”.

meny2

 

Detta var den första lektionen i vår WordPressskola och vi hoppas att du redan nu känner att du har fått lite mer koll. Och det här är bara början, inom en snar framtid kommer lektion 2 så glöm inte att besöka oss här på CMS-bloggen med jämna mellanrum så att du inte missar något. Nu kör vi, CMS Lär dig WordPress!

Välkommen till CMS-bloggen!

På CMS-bloggen publicerar vi innehåll för ökad affärsnytta. Vill du utveckla dina kunskaper i Wordpress eller undrar du du vad sökmotoroptimering är för något? Här får du svar.

Vill du vara med och bestämma vad vi tar upp i CMS-bloggen? Hör gärna av dig till cms-bloggen@connectedcms.se.